Spolu s Uffem titul bez rozlišení pořadí dostaly v devatenáctém ročníku prestižní soutěže ještě výstavba Jihozápadní části Pražského okruhu, Golf klub Čertovo břemeno, Krytý plavecký bazén v Litomyšli a Školská část univerzitního kampusu Masarykovy univerzity v Brně – Bohunicích. Odborná porota vybírala z celkem 15 staveb, jež postoupily do druhého kola z 42 přihlášených.

Libor Kasík, ředitel Uffa, k ocenění uvedl: „Od začátku je zcela zřejmé, že disponujeme skutečně jedinečným kulturním prostorem. Naplňovat jej programem adekvátním jeho možnostem a významu vnímám jako jedinou smysluplnou formu jeho fungování.“

Radost neskrýval ani trutnovský starosta Ivan Adamec, který měl na realizaci stavby velký vliv. „Impulzem k výstavbě centra byl fakt, že Trutnovu dlouhodobě chyběla divadelní budova. Chtěli jsme však zároveň docílit toho, aby nový prostor umožňoval co nejširší využití pro kulturní, ale i společenské akce,“ podotkl.

Stavba s velkým využitím

Stavba Uffa, jejímž generálním dodavatelem byla stavební společnost BAK, začala v říjnu 2008. Slavnostně bylo centrum otevřeno v září 2010. Autory jsou Radek Vopalecký a Luděk Štefek. Do devatenáctého ročníku soutěže, jejímž cílem je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury, Uffo přihlásil právě BAK. Vladimíra Baťková, PR manažerka a asistentka generálního ředitele firmy, k ocenění podotkla: „Je nám velkou ctí získat prestižní titul ´Stavba roku 2011´ za dílo, které svým významem přesahuje hranice architektonické a stavební.

Společenské centrum Uffo patří k nositelům kultury v regionu, kde naše firma působí již dvacet let. Máme proto dvojnásobnou radost, že se zařadilo mezi pětici nejlepších staveb v naší zemi a potvrdilo tak svůj regionální i celonárodní význam.“

Stavba, v níž lze přestavovat vnitřní prostor pomocí posuvných stěn, nabízí několik využití. Sál klasického divadla a kukátkové scény pojme 391 diváků, při přestavení na arénu 589 diváků. Odstraněním akustických panelů dochází k expanzi hlediště do foyer a vytváří se prostor pro maximálně 641 diváků. To je také varianta koncertního sálu ve tvaru arény.

„Inspiraci jsme hledali na různých místech republiky, významná byla v tomto směru návštěva českobudějovické Baziliky. V místě, na kterém se rovněž významnou měrou podepsal Miroslav Melena,“ uvedl Adamec. Právě scénograf a divadelní architekt Miroslav Melena navrhl jevištní a hledištní části.
Trutnovský starosta Adamec dodal, že ocenění vnímá jako potvrzení správnosti volby vytvořit nový velkorysý a především funkční kulturní prostor.